Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh znova zavrača zahteve predsednika vlade

Predsednik Vlade v svojem zadnjem sporočilu za javnost zahteva, da se Varuh človekovih pravic opraviči državljankam in državljanom Republike Slovenije. Varuh državljanov in državljank v svojih izjavah sploh ni žalil, zato ne vidi razloga, da bi se opravičeval.

Če varuh človekovih pravic dvomi v pravilnost ravnanja državnih institucij, je o tem dolžan opozoriti širšo javnost. Po lastni presoji ali na njihov interes pa obvešča tudi mednarodne institucije za zaščito človekovih pravic. Taka opozorila so lahko samo dodaten preizkus pravilnosti ali zmotnosti političnih odločitev. Varuh torej v tem, da je o dogajanju v Sloveniji obveščena tudi mednarodna javnost, ne vidi nikakršnega blatenja države Slovenije, ne njenih državljanov.

Varuh prav tako zavrača trditev predsednika vlade, da poskuša prelagati odgovornost na druge. Ponavljamo: država je dolžna zaščititi človekove pravice vsakega državljana, Varuhova ustavna dolžnost pa je na pomanjkljivosti opozarjati. V vseh, zlasti pa v konfliktnih situacijah, mora demokratična država zagotoviti, da prevlada zakon in ne zakon ulice. Vlada kot najvišji organ izvršilne veje oblasti je nedvomno dolžna reševati nastale probleme. Za svoje ravnanje mora prevzeti svoj del odgovornosti.

Matjaž Hanžek
varuh človekovih pravic

Natisni: