Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

IZJAVA varuhinje človekovih pravic ob sprejemu verskih skupnosti

Vsakdo ima pravico do svobode misli, vesti in veroizpovedi. Ta pravica je kulturno pogojena, zato njeno varstvo vključuje za posamezno veroizpoved značilne oblike javnega in zasebnega izpovedovanja vere, od opravljanja verskih obredov, poučevanja, bogoslužja, do varstva (in gradnje) verskih objektov, ki se tradicionalno uporabljajo za tak namen.

Nestrinjanje z vsebino verskih prepričanj, niti sklicevanje nanje, ne sme biti razlog za kakršnokoli nasilje, niti ne more biti opravičilo zanj. Sklicevanja na vero, zato da bi se skušalo opravičevati kakršnokoli nasilje, je mogoče označiti za zlorabo (svobode) verskega prepričanja.

Od vseh oseb, ki izvršujejo javne funkcije, zlasti od poslancev, svetnikov in drugih predstavnikov oblasti, pričakujemo posebno odgovornost in skrbnost, tako da bodo sami predstavljali zgled zakonitega in kulturnega ravnanja v demokratični družbi.  

Državne organe in druge organe oblasti želim spomniti, da so na podlagi ustave, številnih mednarodnih aktov o človekovih pravicah in zakonodaje zavezani aktivno varovati svobodo vesti in hkrati preprečevati diskriminacijo na podlagi verskega in drugih prepričanj - tudi tedaj, ko bi kršitve lahko povzročala ravnanja zasebnikov.

Organe pregona, tj. policijo in državno tožilstvo pozivam, da s posebno skrbnostjo preučijo vse sume sovražnega govora ter vzbujanja in razpihovanja nestrpnosti (tj. poskuse povečevanja obstoječih nasprotij v družbi), razdora (ustvarjanja izolacije in nepripravljenosti pomagati) ter sovraštva na podlagi verskega in etničnega porekla ter vse morebitne kršitve odločno preganjajo.

Tudi mediji imajo nenadomestljivo družbeno vlogo. K razvoju demokratične družbe, ki temelji na odprtem medkulturnem dialogu in medsebojnem spoštovanju, lahko mnogo prispevajo, vendar je prav, da se zavedajo tudi možnih pasti. Pri odločitvi, ali naj poročajo o izjavah, ki imajo razdiralen učinek, je potrebna posebna previdnost, da z medijskimi vsebinami ne bi tudi sami pomagali širiti predsodkov, stereotipov ali celo spodbujali k diskriminaciji.

 

Dr. Zdenka Čebašek-Travnik
varuhinja človekovih pravic

Natisni: