Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja sprejela novinarje Maga

Varuhinja človekovih pravic je na njihovo željo 20. 12. sprejela novinarje tednika MAG. Predstavili so ji vsebino javnega protesta zaradi »nameravanega političnega prevzema tednika« in jo seznanili s konkretnimi oblikami pritiskov na njihovo delo s strani članov nadzornega sveta časopisne hiše.

Varuhinja je poudarila omejitve v pristojnosti varuha človekovih pravic v razmerju do zasebnega sektorja, med katere sodijo tudi zasebni mediji. Kljub temu je doslej sprejela vse novinarje, ki so želeli predstaviti probleme svobode izražanja in medijev ali konkretne delovno-pravne težave. Takšnih je bilo več, opozarjali pa so na različne vrste pritiskov na novinarje in medije, tudi iz različnih strani. Na tej podlagi je varuhinja 25. 4.2007 dala javno izjavo, v kateri je izrazila zaskrbljenost nad dogajanjem v nekaterih slovenskih medijih, ki lahko ogrozijo ustavno in zakonsko vlogo medijev in novinarjev. Poudarila je, da je pomembno, da mediji in novinarji lahko delajo čimbolj avtonomno in brez strahu, da bodo njihova sporočila imela negativne posledice na njihov materialni ali socialni položaj. Še posebej nevarno je, če ima takšne možnosti država prek svojih neposrednih ali posrednih lastniških deležev v posameznih medijih.

Ponavljanje konfliktnih razmer in napetosti med novinarji, uredniki in lastniki medijev med drugim kaže, da zakonodaja o medijih nekaterih vprašanj ne rešuje ali jih ne rešuje zadovoljivo. Na to je že opozorila tudi ministra za kulturo, noveliranje zakona pa je, na predlog varuha, priporočil vladi tudi državni zbor.

Na pogovoru z novinarji MAG-a je bilo dogovorjeno, da bodo varuhinji predlagali sistemske spremembe, ki jih lahko vključi v svoja poročila in z njimi seznani državni zbor, če pa bodo imeli konkretne probleme, se bodo lahko ponovno obrnili na varuha človekovih pravic, ki lahko posreduje v skladu s svojimi pristojnostmi.

Natisni: