Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Opozorila Varuha ob mednarodnem dnevu starejših

Ob 1. oktobru mednarodnem dnevu starejših Varuh človekovih pravic RS opozarja, da bi kot socialna in pravna država, pa tudi kot zdrava družba, morali narediti več za varovanje pravic starejših in za kakovostno staranje prebivalstva. Ob upoštevanju, da so med starejšimi velike razlike v stopnji samostojnosti, od tistih samostojnih, do tistih, ki potrebujejo popolno oskrbo, je potrebno izoblikovati nove programe za starejše ljudi in dopolniti obstoječe. Potrebno je spodbujati aktivno staranje in postopno prehajanje v upokojitev, vseživljenjsko učenje in medgeneracijsko povezovanje, storitev pomoč in nega na domu, centre za pomoč na daljavo, varovana stanovanja, uvajanje in usposabljanje prostovoljstva. Potrebno pa je tudi zagotoviti tistim, ki to potrebujejo, dnevno varstvo, sprejem v dom za starejše ali namestitev v drugo družino. Deklarativno priznavanje določenih pravic ne zadošča, če teh pravic ni mogoče uveljaviti.

Ob mednarodnem dnevu starejših Varuh človekovih pravic RS opozarja tudi na problem revščine starejših, ko nizke pokojnine ne zagotavljajo dostojnega preživetja. Opozoriti pa velja še na različne oblike nasilja nad starejšimi osebami, v družini in širši družbi, ki ostajajo prikrite ali se jih celo dopušča. Tudi zato bi se morali lotiti vprašanja zagovorništva za starejše.

Starejše osebe se obračajo na Varuha manj pogosto, kot bi pričakovali. Domnevamo, da se starejši pritožujejo manj, ali pa so z možnostmi, ki jih za varovanje svojih pravic imajo, premalo seznanjeni. Zato je edina prava pot  spodbujanje starejših, da se zavedajo svojih pravicah in jim pojasniti, kje in kako jih lahko uveljavljajo. 

Tudi po upokojitvi morajo starejši ostati pomemben člen v družbenem dogajanju. Le dobra socialna vključenost varuje posameznike pred diskriminacijo in pred najrazličnejšimi kršitvami pravic. Znova in znova je potrebno starejše in družbo opozarjati na pravice in možne kršitve. S poznavanjem mehanizmov za varovanje človekovih pravic, bodo starejši kršitve lažje preprečevali, jih odpravljali in tako varovali lastno integriteto in s tem prispevali svoj delež k zdravi družbi in sožitju.

Natisni: