Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja človekovih pravic poslovala v Kopru

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik je 16. 5. poslovala v Kopru. Del tem, na katere so varuhinjo opozorili posamezniki v Kopru, se nanaša na postopke pred sodišči, kar je po njenih besedah večna tema. Pritožbe pa so se nanašale predvsem na dolgotrajnost sodnih postopkov in kršenje pravic zaradi zavlačevanja upravnih organov z odgovori, je še pojasnila Čebašek-Travnikova na današnji novinarski konferenci.
Varuhinja je izpostavila tudi pritožbe, ki ne sodijo v njeno pristojnost. "Stvari, ki ne zadevajo države in njenih organov varuh ne more urejati," je povedala Čebašek-Travnikova in dodala, "da gre večinoma za kršitve s strani delodajalca zasebnika, spore v družini, sosedi ali zasebnim podjetjem".

V sklopu obiskov opravi varuhinja tudi pogovor pri županu, na katerem lahko župan tudi sam predstavi kje vidi problematiko na področju človekovih pravic, je še povedala Čebašek-Travnikova. V Kopru se je na sestanek z varuhinjo prijavilo okoli 15 ljudi.

Med pogovori s posamezniki v Kopru je varuhinja izpostavila primer spornega ravnanja policije, kjer predvidevajo, da je policija ravnala v nasprotju s predpisi. Namestnik varuhinje Tone Dolčič je ob tem navedel tudi dva primera spornega ravnanja Mestne občine Koper v razmerju do občanov. Po njegovih besedah gre v obeh primerih za očitano neodgovarjanje na nekajletne vloge posameznikov, oba postopka pa morajo še raziskati.

Varuhinja je povedala, da letno dobijo na urad varuha človekovih pravic okoli 2600 pobud, zadnja leta pa pobude upadajo. Po njenih besedah pa se v zadnjem času povečuje število pobud na področju kršitev otrokovih pravic. Leta 2003 so iz teh razlogov pri Varuhu oblikovali poseben oddelek, ki se s tem področjem ukvarja.

Z varuhinjo in njenim namestnikom so se po predhodni najavi lahko o svojih težavah iz pristojnosti varuha pogovorili vsi, ki nimajo možnosti ali časa, da bi prišli v Ljubljano. "Namen obiskov po Sloveniji je predvsem približati delo varuha ljudem," je povedala varuhinja in dodala, "da imajo v ta namen vsak mesec poslovanje zunaj urada, vsakič na različnih lokacijah".

Natisni: