Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja v Murski Soboti med drugim tudi s soboškim županom

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik se je v petek 30. 3. mudila v Murski Soboti, kjer se je med drugim srečala tudi s soboškim županom Antonom Štihcem in direktorjem Mestne občine Murska Sobota Bojanom Petrijanom.

Med drugim so govorili so se o položaju romske skupnosti v Sloveniji ter o vsebini novega zakona o romski skupnosti, ki je bil sprejet 30. 3. Župan je izpostavil pozitivno stališče do novega zakona o romski skupnosti, saj le-ta določa na eni strani pravice Romov, po drugi strani pa jasno opredeljuje tudi njihove dolžnosti. Varuhinji je predstavil tudi nekatere primere pozitivne prakse in kot primer pozitivne diskriminacije navedel javna dela. Opozoril je tudi, da ljudje zaradi lastne socialne stiske pozitivno varstvo Romov dojemajo kot privilegij Romov.

Župan Štihec in dr. Čebašek – Travnikova sta se strinjala, da je sam zakon za pravno urejenost Slovenije velika pridobitev. Poleg pravic in dolžnosti romov, bo novi zakon jasno opredelil tudi pravice in dolžnosti državnih organov in organov lokalnih skupnosti tako, da odslej več ne bo izgovorov oziroma izrekanj o nepristojnosti s strani organov.

Varuhinja je rojake še pozvala, da se s pobudami obračajo na institucijo Varuha človekovih pravic. Obvestila pa jih je tudi o tem, da se lahko z njo neposredno po telefonu pogovorijo vsak torek med 13. in 14. uro, da pa bo predvidoma jeseni s sodelavci tudi poslovala v Murski Soboti. Takrat se lahko nanjo in na njene sodelavce obrnejo vsi, ki bi potrebovali pomoč Varuha, pa nimajo časa ali ne zmorejo priti v Ljubljano.
 

Natisni: