Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic RS zavrača navedbe vodstva TV

Zavajajoče in neresnične navedbe vodstva RTV Slovenija, objavljene 2. 10. na spletni strani RTV in na STA ter povzete v nekaterih drugih medijih, terjajo pojasnilo.

Varuh človekovih pravic RS vztraja, da TV Slovenija ni zadostila vsem zahtevam po razumnih prilagoditvah za spremljanje ključnih informativnih programov s strani gluhih oseb, kar pomeni, da so diskriminatorno obravnavani. Navedeni javni zavod je dolžan zagotoviti neposredno spremljanje predvolilnih soočenj kandidatov tudi za navedeno populacijo in to s tolmačenjem v slovenski znakovni jezik. Na to odgovorne na RTV Slovenija opozarjamo že leto dni (od časa kampanje za volitve predsednika RS), vendar na naša opozorila še vedno nismo prejeli niti ustreznih pisnih odgovorov odgovornih organov tega javnega zavoda (Programskega sveta, Direktorja RTVS, Direktorja TVS, varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev). To priča o slabem upravljanju in nepoznavanju pravnega reda s strani odgovornih na RTVS, pa tudi o njihovi aroganci.

Želimo pojasniti, da je bilo prvo soočenje strankarskih veljakov na TV Slovenija sicer podnaslovljeno v živo, vendar je bila kvaliteta te storitve žal tako slaba, da ni zagotovila smiselnega neposrednega  spremljanja oddaje. O tem smo se neposredno prepričali. Kasneje je TV Slovenija zaradi intervencije Varuha človekovih pravic (in ne na pobudo gluhih, ta je bila namreč že sredi poletja zavrnjena kot pretirana) sicer z enodnevnim zamikom predvajala ponovitve predvolilnih soočenj, ki so bile opremljene tudi s posnetkom tolmačenja v znakovni jezik (ki je bil napravljen ob oddaji v živo!?!). Vendar jih je predvajala v času, ko zaposlene osebe ne morejo spremljati TV programov (tj. ob 15 uri popoldan). Predstavniki gluhih so bili nad tako rešitvijo tako ogorčeni, da je po naših informacijah veliko število gluhih oseb volitve protestno bojkotiralo. Ob tem pa smo kot edini odziv RTVS v začetku septembra prejeli telefonsko pojasnilo, da so rešitve sprejete s soglasjem prizadetih. Glede na vse navedeno izjavo vodstva RTVS odločno odklanjamo kot nesprejemljivo in zavajajoče..

Natisni: