Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Zbornik in posvet ob zaključku izobraževanja druge skupine kandidatov v projektu Zagovornik – glas otroka

 

Ob zaključku izobraževanja druge skupine kandidatov za zagovornika v pilotnem projektu Zagovornik – glas otroka je 20. 11. 2208 pod istim naslovom izšel zbornik prispevkov za izobraževanje zagovornikov. Skupina za izvedbo projekta, ki deluje pod okriljem Varuha človekovih pravic RS, pa ob tej priložnosti 21. in 22. 11. 2008 v Portorožu pripravlja tudi dvodnevni posvet.

Udeleženci posveta bodo pretehtali ali so bili zastavljeni cilji doseženi in ali obstajajo še morebitne praznine za izpopolnitev zastavljenega. Cilj pilotskega projekta je bil izdelati model programa Zagovornika otrokovih pravic, ki bi ga bilo mogoče tako po vsebinski kot organizacijski zasnovi vključiti v formalnopravni sistem in s tem zagotoviti njegovo implementacijo na nacionalni ravni. Model naj bi v skladu s Konvencijo o otrokovih pravicah omogočal otrokom ustrezno aktivno sodelovanje v procesih odločanja.

Pilotski projekt Zagovornik – glas otroka je v letih 2007 in 2008 potekal na petih projektnih lokacijah: v Centru za korekcijo sluha in govora Portorož ter na območjih Centrov za socialno delo Ljubljana Moste-Polje, Ljubljana Šiška, Nova Gorica in Sežana.

Za zagovornike se je v prvi skupini, ki že aktivno deluje, izobraževalo 22 kandidatov in kandidatk, v drugi skupini pa 26. Projekt se bo podaljšal še v leto 2009 in bo potekal tudi izven omenjenih območij.

 

Natisni: