Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja gostja okrogle mize o dvojnih diagnozah

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik se je na povabilo društva Šent kot posebna gostja udeležila okrogle mize z naslovom Dvojne diagnoze - vrzeli praks in politik. Med drugim je v svojem uvodnem govoru izrazila željo, da bi v naslednjih letih prišli do zagovorniških pisarn, v katerih bi lahko dobili ustrezno pomoč tako otroci in starostniki kot osebe z motnjami v duševnem zdravju. Varuhinja imaa v mislih tiste posameznike, ki zaradi neke telesne posebnosti ne morejo povsem enakopravno sodelovati v uveljavljanju svojih pravic.

Okroglo mizo so organizirali ŠENT - Slovensko združenje za duševno zdravje, RACIO - družba za razvoj človeškega kapitala in Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije.

Na okrogli mizi so govorniki predstavili trenutno stanje statusa uporabnikov z dvojno diagnozo v Sloveniji. Uporabniki z dvojno diagnozo so ljudje, ki nimajo zgolj težav v duševnem zdravju, temveč jih spremljajo tudi druge zdravstvene in socialne ovire. Veliko je kombinacij z odvisnostjo, drugimi telesnimi boleznimi in nenazadnje tudi s senzornimi ovirami, na primer gluhoto ali naglušnostjo, slepoto ali slabovidnostjo.

Fenomen, ki ga poznamo pod imenom "dvojne diagnoze", je v Evropi dosegel kritično točko, o čemer govorijo izsledki različnih evropskih raziskav. Tipični izid za človeka z dvojno diagnozo, ki se poskuša znajti med različnimi službami, je situacija "vrtečih vrat"; to pomeni, da si ga službe med seboj podajajo, medtem ko se njegova situacija slabša, namesto da bi se izboljševala.

Natisni: