Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Srečanje varuhinje z ministrico Cotmanovo

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenko Čebašek-Travnik se je na sedežu ministrstva za delo, družino in socialne zadeve prvič srečala z ministrico Marjeto Cotman in direktorji direktoratov.
 
Pogovarjali sta se o možnih oblikah sodelovanja med ministrstvom in Varuhom  na področjih, ki zadevajo tako ministrstvo kot Varuha v luči spoštovanja človekovih pravic, spregovorili pa sta tudi o nekaterih aktualnih vprašanjih.

Po pogovorih je varuhinja povedala, da si Varuh želi vpogleda v pripravo aktov v nastajanju, trenutno družinskega zakonika in zakona o preprečevanju nasilju v družini. Ministrica Cotmanova pa je dejala, da se bo ministrstvo še naprej borilo proti kršenju človekovih pravic.
Po besedah Čebašek-Travnikove so glede na število pobud, ki jih dobiva urad, v ospredju pravice otrok, kar naj bi reševali s spremembami družinske zakonodaje, ter pokojninsko zavarovanje oz. vprašanje socialnih sporazumov z državami na območju nekdanje SFRJ.

Cotmanova je spomnila, da je bil pred kratkim podpisan socialni sporazum z Bosno in Hercegovino, ki zajema največje število delavcev, ki so delali v Sloveniji. Naslednji sporazumi pa bodo še sledili. Največji problem je zbiranje podatkov o številu upravičencev. Te države so bile v vojni in številne zbirke podatkov so se izgubile, je dejala.

Ministrstvo za delo je prvo ministrstvo, ki ga je Čebašek-Travnikova obiskala od nastopa mandata v februarju letos. Na današnjem sestanku so se dogovorili, da se bodo direktorji direktoratov z ministrstva in predstavniki strokovnih služb urada srečevali na sestankih na tri mesece.

 

Varuhinja je že ob začetku svojega šestletnega mandata napovedala, da bo osrednjo pozornost namenila otrokom, starejšim in hendikepiranim osebam. Njen osrednji cilj je doseči večjo dostopnost uresničevanja pravic za skupine prebivalstva, ki si same ne znajo ali ne morejo pomagati. Prizadevala si bo tudi za zakonodajo, s katero bi zmanjšali vse vrste nasilja, tako tistega v družini kot tudi nasilja med vrstniki, na delovnem mestu in v inštitucijah. Nasilje kot pojav bi zaslužilo poseben zakon, meni varuhinja, in zato vidi zakon proti nasilju v družini, ki ga je že napovedala ministrica Cotmanova, zgolj enega od možnih korakov v tej smeri, je povedala v pogovoru za STA pred dobrim mesecem dni.

Natisni: