Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh z biltenom in razstavo obeležil 22. obletnico sprejetja Konvencije o pravicah otrok

Varuh človekovih pravic RS (Varuh) je z izdajo biltena o otrokovih pravicah in razstavo  otroških likovnih izdelkov obeležil obletnico sprejema Konvencije o otrokovih pravicah, ki jo je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela 20. novembra 1989.

Nekaj besed o pravicah otrok sta ob 22-letnici konvencije na novinarski konferenci danes, 21. 11. 2011,  povedala varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek – Travnik in njen namestnik Tone Dolčič, ki skrbi tudi za pravice otrok.

 

Namestnik Dolčič je dejal, da je Varuh želel s pričujočim biltenom večji poudarek dati pravici otrok do participacije. »Zato smo preko biltena otroke pozvali, naj se odločijo za sodelovanje z Varuhom in nam do konca januarja 2012 pošljejo prijave,« je še dejal.

Pri Varuhu tudi letos pričakujemo približno 250 pobud s področja pravic otrok, je dejal namestnik. Ugotavljamo, da je v Republiki Sloveniji področje otrokovih pravic s predpisi kar dobro urejeno, slabša pa je praksa njihovega uveljavljanja. Nestrpno pričakujemo odločitev Ustavnega sodišča, saj menimo, da bo sprejet Družinski zakonik pomembno prispeval k uresničevanju pravic otrok. Povedal je tudi, da Varuh spremlja volilno kampanjo, vendar v tem času zlorabe otrok v politične namene ni zaznal.  

Varuhinja dr. Zdenka Čebašek – Travnik je kot drugo pomembno temo, o kateri govori bilten, izpostavila nasilje. Prepričana je, da je na tem področju v Sloveniji narejenega še premalo.

Bilten je namenjen predvsem otrokom višjih razredov osnovnih šol in prvim letnikom srednjih šol, pa tudi odraslim, saj so oni v prvi vrsti odgovorni za uresničevanje pravic otrok, je dejala varuhinja. Lahko je odličen pripomoček mentorjem in učiteljem na šolah in v drugih ustanovah, saj prikazuje načine uresničevanja in varovanja pravic otrok, je dodal namestnik. Varuhinja in njeni sodelavciso letos obiskali približno 20 šol, na srečanjih z učenci in učitelji pa uporabljajo tudi biltene in druge publikacije, ki jih je za področje otrokovih pravic pripravil Varuh.

Varuhinja je poudarila, da so bilten slikovno obogatili likovni izdelki učencev Osnovne šole Veržej - Enota dom, razstavo večjega števila del pa si je mogoče ogledati v prostorih Varuha.

Bilten je bil že poslan na približno 700 naslovov osnovnih in srednjih šol ter dijaških domov, v naslednjih dneh pa ga bodo prejele tudi nevladne organizacije, ministrstva in druge institucije, ki se ukvarjajo z uresničevanjem in zaščito otrokovih pravic.

 

 

Natisni: