Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

UKC Ljubljana že 10 mesecev ne odgovori na vprašanja Varuha človekovih pravic – kdo je odgovoren?

 

Varuh človekovih pravic RS (v nadaljevanju Varuh) je marca 2015 prejel pismi Društva za pljučno hipertenzijo Slovenije in Društva za cistično fibrozo Slovenije, v katerih so opisane nevzdržne razmere za zdravljenje bolnikov, ki so združeni v obeh društvih. Dopis omenja, da je vodstvo UKC seznanjeno s problematiko in je že obljubilo nekatere izboljšave. Na slabe razmere so opozorili tudi javnost, ministrica za zdravje pa je društvom v odgovoru pojasnila, da mora omenjeno problematiko razrešiti uprava UKC.

Direktorja zavoda smo 25. marca 2015 zaprosili, da se opredeli do navedb obeh društev in pojasni, kdaj in kako bo vodstvo UKC poskrbelo za sanacijo razmer in zagotovilo vsem bolnikom primerno zdravljenje. Ker nismo prejeli odgovora, zato smo na UKC dne 30. 11. 2015 poslali urgenco, na katero prav tako nismo prejeli nikakršnega odgovora.

 

V dopisu, ki smo ga poslali 8. 1. 2016 vršilki dolžnosti generalnega direktorja UKC Ljubljana, smo opozorili, da ignoriranje prejetih dopisov ne izkazuje spoštovanja do pošiljateljev, še zlasti če opozarjajo na razmere, za katere je vodstvo zavoda neposredno odgovorno.

Neodgovarjanje na poizvedbe Varuha pa ni samo nespoštljivo, temveč se na podlagi četrtega odstavka 33. člena zakona o varuhu človekovih pravic šteje za oviranje njegovega dela.

Vršilki dolžnosti generalnega direktorja UKC smo predlagali, da ugotovi, kdo je odgovoren za neupravičene zamude pri pripravi odgovorov v obravnavani zadevi in takšno ravnanje tudi primerno sankcionira.

Na podlagi 7. člena zakona o varuhu človekovih pravic smo določili 8 dnevni rok za odgovor oziroma stališče glede našega predloga, vendar odgovora do danes (29. 1. 2016) še nismo prejeli.

Varuh človekovih pravic ocenjuje, da 10 mesečno ignoriranje Varuhovih dopisov predstavlja opustitev dolžnega ravnanja, ki ga ni mogoče opravičiti z organizacijskimi težavami in zamenjavami v vodstvu zavoda. Zato varuh predlaga, da opisano problematiko komunikacije vodstva UKC Ljubljana z Varuhom v okviru svojih pristojnosti oziroma nalog obravnava svet zavoda, sprejme ustrezne ukrepe in o tem obvesti Varuha. Odziv sveta zavoda UKC Ljubljana pričakujemo v 30 dneh. 3.4-28/2015

Natisni: