Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

ENOC

Varuhinja v Sarajevu o prizadevanjih na področju diskriminacije in socialno-ekonomskih pravic

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je v ponedeljek, 17. 10. 2016, udeležila regionalnega srečanja ombudsmanov in različnih teles za preprečevanje diskriminacije in varovanje načela enakosti, kjer je predstavila prizadevanja na področju diskriminacije in pri postavitvi neodvisnega zagovornika načela enakosti. V torek, 18. 10. 2016, pa se je v počastitev 20-letnice Ombudsmana v Bosni in Hercegovini udeležila mednarodne konference.

Na regionalnem srečanju je predstavila napredek v Republiki Sloveniji na področju varstva pred diskriminacijo. Njen prispevek si lahko v celoti preberete tukaj.
Udeleženci srečanja so govorili še o implementaciji Zakona o prepovedi diskriminacije v BiH, predstavili priročnik za ukrepanje v primerih diskriminacije in se pogovarjali o možnostih regionalnega sodelovanja.

Na mednarodni konferenci so v okviru štirih panelnih diskusij govorili o vlogi nacionalnih institucij pri zaščiti človekovih pravic in njihovi promociji v postkonfliktih deželah ter o njihovi vlogi pri preprečevanju diskriminacije in varovanju pravic manjšin. Zanimala jih je tudi, kako bi lahko ščitili in promovirali človekove pravice invalidnih oseb ter ekonomske in socialne pravic prebivalcev. Varuhinja je predstavila ugotovitve Varuha človekovih pravic RS na področju varovanja socialno-ekonomskih človekovih pravic v Sloveniji.

Natisni:



Evropska mreža ombudsmanov za otroke (ENOC)
je bila ustanovljena leta 1997 na Norveškem.

Varuh človekovih pravic RS je član ENOC-a od leta 2002.

Cilj držav, vključenih v ENOC,
je uresničevanje vsebin Konvencije o otrokovih pravicah, osveščanje javnosti o pravicah otrok in dodatna prizadevanja za implementacijo vsebin konvencije v zakonskih ureditvah posameznih držav.

V okviru ENOC-a si članice izmenjujejo podatke, pristope, strategije in rezultate primerjalnih analiz, nudijo pa tudi pomoč posameznim uradom pri oblikovanju oziroma večanju avtonomije v odločanju in delovanju v matični državi.

Članice ENOC-a so avtonomne in

  • nadzorujejo delo vladnih služb, organov in ministrstev
  • preiskujejo kompleksna vprašanja (trgovina z otroki, nasilje)
  • spodbujajo ustrezne raziskave,
  • sodelujejo pri odločitvah, ki vplivajo na pravice in blagostanje otrok.

 

Poročila Varuha na letnih srečanjih ENOC-a (European Network for Ombudspersons for Children)