Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

ENOC

Varuh Svetina: »Dolgotrajno odločanje o tem, ali bolniki sploh imajo določeno pravico, je nedopustno!«

Varuha človekovih pravic Petra Svetino so danes obiskali predstavniki Trepetlike - društva bolnikov s parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami. Predsednica društva Cvetka Pavlina Likar je uvodoma poudarila, da se bolniki s temi boleznimi čutijo zapostavljene, saj za njihove pravice v primerjavi z drugimi skupinami kroničnih bolnikov, ni poskrbljeno v zadostni meri.

Varuha so seznanili z ovirami pri uveljavljanju pravice do obnovitvene rehabilitacije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in z dolgimi čakalnimi dobami na preglede in operacije. Prizadevajo si, da bi bili vsi bolniki parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidnimi motnjami deležni obnovitvene rehabilitacije, ki bi ga kril Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, vendar na Ministrstvu za zdravje že tri leta odločajo, ali jim ta pravica sploh pripada. V društvu so prepričani, da bolniki s Parkinsonovo boleznijo, enako kot bolniki z boleznimi, navedenimi v Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja, obnovitveno rehabilitacijo potrebujejo in zato pričakujejo, da se v Pravila uvrsti tudi Parkinsonova bolezen in druge ekstrapiramidne motnje.

»Država mora pospešiti odločanje o pravicah bolnikov, ki si prizadevajo izboljšati kakovost svojega življenja. Večletno odločanje in puščanje bolnih v negotovosti je nesprejemljivo,« je poudaril varuh Svetina in predstavnikom društva obljubil angažiranost pri Ministrstvu za zdravje in Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. 

Natisni:



Evropska mreža ombudsmanov za otroke (ENOC)
je bila ustanovljena leta 1997 na Norveškem.

Varuh človekovih pravic RS je član ENOC-a od leta 2002.

Cilj držav, vključenih v ENOC,
je uresničevanje vsebin Konvencije o otrokovih pravicah, osveščanje javnosti o pravicah otrok in dodatna prizadevanja za implementacijo vsebin konvencije v zakonskih ureditvah posameznih držav.

V okviru ENOC-a si članice izmenjujejo podatke, pristope, strategije in rezultate primerjalnih analiz, nudijo pa tudi pomoč posameznim uradom pri oblikovanju oziroma večanju avtonomije v odločanju in delovanju v matični državi.

Članice ENOC-a so avtonomne in

  • nadzorujejo delo vladnih služb, organov in ministrstev
  • preiskujejo kompleksna vprašanja (trgovina z otroki, nasilje)
  • spodbujajo ustrezne raziskave,
  • sodelujejo pri odločitvah, ki vplivajo na pravice in blagostanje otrok.

 

Poročila Varuha na letnih srečanjih ENOC-a (European Network for Ombudspersons for Children)