Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Otroci ne morejo čakati - s poslanico v teden otroka

Varuhinja je v petek, 4. 10. 2013, na novinarski konferenci, ki jo je v svojih prostorih pripravila Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), skupaj s predsednico ZPMS Darjo Groznik v luči tedna otrok spregovorila o kršenju pravic otrok. 

Celoten posnetek novinarske konference lahko poslušate tukaj in tukaj.

Med drugim je poudarila,

  • potrebo po posebno obzirnem medijskem poročanju o najmlajših
  • da je še vedno aktualno vprašanje (ne)zavarovanja otrok,
  • da Slovenija še nima posebnega oddelka za pedopsihiatrijo
  • da otroci ne bi smeli deliti usode svojih staršev, ki ostanejo brez zaposlitve in da bi na tem mestu morala ukrepati država
  • opozorila je na nasilje, ki so ga vsepovsod deležni otroci (v družini, v šoli, pa tudi preko spleta ...) in na vlogo centrov za socialno delo ter drugih institucij pri tem

Povedala je še, da is bo prizadevala poskrbeti za vse ranjljive skupine, med katere vsekakor spadajo otroci, še posebej pa otroci s posebnimi potrebami. Ob tem je opozorila na končno začeto gradnjo OŠ dr. Ljudevita Pivka za otroke s posebnimi potrebami, v katero se je vključila tudi sama.

Predsednica ZPMS-a Darja Groznik je s poslanico, katere sodpodpisnica je tudi varuhinja, opozorila na to, da otroci ne morejo čakati na boljše čase, da se bodo njihove pravice začele spoštovati, pač pa moramo takšne pogoje ustravjati tukaj in zdaj.

Povabili sta še na posvet v začetku tedna otroka o aktualnih vprašanjih uresničevanja otrokovih pravic v Republiki Sloveniji (Državni svet, 7. 10. 2013).

 

 

Natisni: