Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja tudi ob poslovanju zunaj sedeža opozorila na neenakost pred sodišči

Zvočni posnetek novinarske konference po opravljenih pogovorih (MP3)

 

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik po poslovanju zunaj sedeža včeraj, 7. 11. 2012, v Sevnici tudi iz pogovorov s tamkajšnjimi pobudniki ugotavlja neenakost dostopa do sodišč. Varuhinja ocenjuje, da si vse več ljudi zaradi pomanjkanja denarja in cen odvetniških storitev sodne postopke težje privošči, hkrati pa zaradi svojih prihodkov, ki jim sicer komaj omogočajo preživetje, do brezplačne pravne pomoči niso upravičeni. Nasprotno pa si lahko povzročitelji škode oziroma premožnejši državljani privoščijo kakovostno odvetniško službo in pomoč izvedencev, s čimer dosežejo premoč nad oškodovancem, je med drugim povedala na krajši novinarski konferenci po pogovorih. Znova je ocenila, da Slovenija že dolgo več ni socialna država.

Varuhinja, njen namesnik Ivan Šelih in svetovalca Varuha so se v Sevnici pogovarjali s 16 pobudniki in županom Sevnice Srečkom Ocvirkom.

Z vodstvom sevniške občine in tamkajšnje občinske uprave se je tudi pogovarjala, kaj lahko občina stori, da občanom zagotovi brezplačno pravno pomoč v smislu svetovanja pri različnih upravnih postopkih. Pojasnila je, da pri Varuhu v vseh slovenskih občinah izvajajmo anketo, s katero želimo ugotoviti, koliko pravne pomoči ali tovrstnih nasvetov občine ponujajo svojim občanom.

Varuhinja ugotavlja, da v sevniški občini nimajo večjih težav na področjih, povezanih z varstvom človekovih pravic. Tamkajšnji župan Srečko Ocvirk pa jo je opozoril na redko poseljenost območja in na to, da se glede na svojo velikost občina sooča z velikimi stroški pri urejanju infrastrukture.

Natisni: