Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Ob poslovanju skrb nad sožitjem v občini Novo mesto in obisk Žabjaka

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v sredo, 7. 8. 2013, s sodelavci poslovala v Mestni občini Novo mesto. V ospredju so bili pogovori o sobivanju romskega in večinskega prebivalstva. Po srečanju z županom, pobudniki, predstavnikom Regijske civilne iniciative (RCI), predstavniki Zveze Romov za Dolenjsko je nenapovedano obiskala tudi naselje Žabjak.

Poslovanje zunaj sedeža je oblika delovanja Varuha človekovih pravic RS, namenjena vsem, ki ne morejo priti v Ljubljano.
Župan Novega mesta Alojzij Muhič je varuhinji uvodoma predstavil problematiko občine in občanov. Posebno pozornost sta namenila aktualnim težavam sobivanja romskega in večinskega prebivalstva. Varuhinji je predal Povzetek osnutka Strategije reševanja romske tematike v Mestni občini Novo mesto za obdobje 2013 do 2020, ki bo v drugem branju konec septembra.

Po pogovorih s pobudniki je varuhinja obiskala pisarno Zveze Romov za Dolenjsko. Varuhinja se je za obisk naselja Žabjak odločila po obisku predstavnika Regijske civilne iniciative (RCI) za reševanje romske problematike in predsednica Krajevne skupnosti Bučna vas ter tudi nekaj pobudnikov, ki so opozorili na velike težave večinskega prebivalstva. Ocenila je, da je ogled razmer na terenu nujen.  
 
Varuhinja je po obisku Novega mesta s skrb vzbujajočimi bivanjskimi razmerami in odnosi med romskim in večinskim prebivalstvom v pismu seznanila predsednika republike Boruta Pahorja in predsednico vlade Alenko Bratušek. Obema je predlagala sprejetje ukrepov za reševanje najbolj perečih vprašanj ter pogovor, tokrat s predstavniki lokalne skupnosti in civilnih iniciativ.  

Sicer se je varuhinja tokrat s kar tremi skupinami sodelavcev srečala s 24 pobudniki. Zaradi velike želje po osebnih pogovorih bo varuhinja obisk Novega mesta ponovila v torek, 13. 8 2013. To se je letos že zgodilo v Mariboru, ko je bilo pobudnikov preko sto in bo zato varuhinja, kljub temu, da smo izpeljali že dva obiska, tja ponovno odšla proti koncu leta.

Na novinarski konferenci po končanih pogovorih je varuhinja predstavila vsebine pogovorov, ki so pokazali na socialne in družinske stiske, probleme v sodnih postopkih in seveda že omenjeno romsko tematiko, povezano s težavami večinskega prebivalstva.

Natisni: