Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh letni poročili Varuha in DPM izročil predsednici državnega zbora

Varuh in predsednica DZ-ja

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je danes, 6. 6. 2024, 29. redno letno poročilo Varuha človekovih pravic in 16. poročilo Državnega preventivnega mehanizma za leto 2023 izročil predsednici Državnega zbora RS mag. Urški Klakočar Zupančič potem, ko ga je skladno s 5. členom Zakona o varuhu človekovih pravic včeraj že posredoval državnemu zboru. Po srečanju sta varuh in predsednica DZ-ja podala izjavo za javnost.

Včeraj je poročili predal predsednici Republike Slovenije dr. Nataši Pirc Musar, jutri, 7. junija, pa ju bo predal predsedniku vlade dr. Robertu Golobu.

Varuh je v pogovoru s predsednico državnega zbora poudaril, da je zadovoljen, da je uresničenih nekaj več priporočil kot v preteklem letu, odgovorni pa še zmerom šepajo pri uresničevanju priporočil, ki so sistemske narave. Varuh ni zadovoljen s počasnim uresničevanjem odločb ustavnega sodišča, zato je priporočil državnemu zboru, naj sprejme mehanizem, da mu bo vlada vsako leto poročala o uresničevanju sodb Ustavnega sodišča RS in Evropskega sodišča za človekove pravice. Varuh je v pogovoru pohvalil ukrepanje državnega zbora, ki je julija 2023 po več letih opozarjanj sprejel poslansko novelo Zakona o odškodninah žrtvam kaznivih dejanj, s katero je pravica do državne odškodnine omogočena tudi za osebe, ki niso državljani Republike Slovenije ali drugih držav EU, kar je še posebej pomembno za žrtve trgovine z ljudmi.

Sicer pa je Varuh v letu 2023 ugotovil 262 novih kršitev človekovih pravic in odgovornim podal dve priporočili več kot preteklo leto. Varuh Peter Svetina je optimist in verjame, da jih bodo organi uresničili.

Natisni: