Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja se na poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov ne bo odzvala in v tem času tudi ne bo podala soglasja k morebitnemu predlogu


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je dne 9.7.2018 pisala  predsedniku republike Borutu Pahorju in ga  seznanila, da se ji bo 23. 2. 2019 iztekel šestletni mandat.

Glede na 13.člen Zakona o varuhu človekovih pravic (v nadaljevanju zakon) se mora postopek za izvolitev novega varuha začeti najpozneje šest mesecev pred tem datumom.

Varuhinja sporoča, da se na poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov ne bo odzvala in v tem času tudi ne bo podala soglasja k morebitnemu predlogu.
Meni, da je prav, da to dovolj zgodaj sporoči javnosti, saj na to temo že dobiva številna vprašanja.

Delo varuhinje človekovih pravic je vsa leta opravljala z empatijo in veliko zavzetostjo, zato bo funkcijo z zadovoljstvom predala naslednici ali nasledniku.

Do takrat njo in njeno ekipo čaka še kar nekaj izzivov, ki se jim nameravajo intenzivno posvetiti.

Seveda bo odločitev o imenu kandidatke ali kandidata, ki jo bo ali ga bo predlagal v izvolitev državnemu zboru, najprej na predsedniku republike, ta pa bo moral nato glede na 12.člen zakona dobiti še dvotretjinsko večino glasov vseh poslank in poslancev, torej najmanj 60.

Zgolj v primeru, da nihče izmed  kandidatk ali kandidatov ne bi imel podpore predsednika republike in tudi zadostnega števila glasov poslank in poslancev, bi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer razmislila o morebitni podaji soglasja k novi in hkrati, glede na določila zakona, tudi  zadnji možni  kandidaturi.

Natisni: