Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

ENOC

50. obletnica delovanja Društva distrofikov Slovenije

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je udeležil slavnostne akademije v počastitev 50. obletnice delovanja Društva distrofikov Slovenije. V društvu so združeni posamezniki z različnimi oblikami mišičnih in živčno-mišičnih obolenj. Najbolj zaslužnim  posameznikom in institucijam, ki so društvu stali ob strani in mu pomagali pri razvoju v njegovi 50-letni zgodovini, so na slavnostni akademiji podelili plakete in priznanja. Za njihovo požrtvovalno delo se jim je zahvalil tudi Peter Svetina.

Poslanstvo društva je predstaviti potrebe in specifične interese distrofikov, ki so povezani z omejitvami, s katerimi se srečujejo zaradi invalidnosti. Hkrati jim z izvajanjem posebnih programov društva in storitvami ter aktivnostmi omogočajo bolj aktivno življenje in višji nivo zdravja, s tem pa zagotavljajo vsaj primerljivo enake možnosti, kot jih imajo drugi državljani v Sloveniji.

Natisni:



Evropska mreža ombudsmanov za otroke (ENOC)
je bila ustanovljena leta 1997 na Norveškem.

Varuh človekovih pravic RS je član ENOC-a od leta 2002.

Cilj držav, vključenih v ENOC,
je uresničevanje vsebin Konvencije o otrokovih pravicah, osveščanje javnosti o pravicah otrok in dodatna prizadevanja za implementacijo vsebin konvencije v zakonskih ureditvah posameznih držav.

V okviru ENOC-a si članice izmenjujejo podatke, pristope, strategije in rezultate primerjalnih analiz, nudijo pa tudi pomoč posameznim uradom pri oblikovanju oziroma večanju avtonomije v odločanju in delovanju v matični državi.

Članice ENOC-a so avtonomne in

  • nadzorujejo delo vladnih služb, organov in ministrstev
  • preiskujejo kompleksna vprašanja (trgovina z otroki, nasilje)
  • spodbujajo ustrezne raziskave,
  • sodelujejo pri odločitvah, ki vplivajo na pravice in blagostanje otrok.

 

Poročila Varuha na letnih srečanjih ENOC-a (European Network for Ombudspersons for Children)