Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

ENOC

Varuh obiskal Občino Pivka

Varuha človekovih pravic Petra Svetino so na Občini Pivka sprejeli župan Robert Smrdelj, direktorica občinske uprave Mihaela Smrdel in Jana Knafelc Strle, na občini zadolžena za družbene dejavnosti.

Predstavniki občine so Varuha človekovih pravic seznanili s socialno varstvenimi programi, ki se izvajajo v občini. Na področju varstva starejših občina aktivno podpira projekte: prevozov starejših Sopotniki, Večgeneracijski center, ki trenutno deluje v okviru Krpanovega doma, program Starejši za starejše, ki ga izvaja DU Pivka se podpira že od leta 2008, občina pa je v letu 2018 pristopila tudi k projektu občina prijazna starejšim, ki je trenutno v polnem zagonu. Le ta sovpada tudi s projektom izgradnje doma starejših, kjer je trenutno poteka postopek priprave novega prostorskega načrta. Na področju varstva ranljivih skupin se v občini izvajajo programi pomoč invalidom, ki ga izvaja Društvo invalidov Pivka, program dnevnega centra Društva pot za odvisnike in njihove družine, občina podpira tudi program probono ambulante v Matenji vasi. Skupaj z 13 primorskimi in nekaterimi notranjskimi občinami pa sodeluje tudi v projektu Varne hiše Kras. V letu 2019 je občina pospešeno začela tudi s pripravo aktivnosti in dokumentacije za financiranje dejavnosti in projektov za mlade, ter iskanjem ustreznega prostora za mladinski center.

Varuh Peter Svetina je ob tem pohvalil aktivnosti in prizadevanja občine na področju skrbi za ranljive skupine prebivalstva.

Natisni:



Evropska mreža ombudsmanov za otroke (ENOC)
je bila ustanovljena leta 1997 na Norveškem.

Varuh človekovih pravic RS je član ENOC-a od leta 2002.

Cilj držav, vključenih v ENOC,
je uresničevanje vsebin Konvencije o otrokovih pravicah, osveščanje javnosti o pravicah otrok in dodatna prizadevanja za implementacijo vsebin konvencije v zakonskih ureditvah posameznih držav.

V okviru ENOC-a si članice izmenjujejo podatke, pristope, strategije in rezultate primerjalnih analiz, nudijo pa tudi pomoč posameznim uradom pri oblikovanju oziroma večanju avtonomije v odločanju in delovanju v matični državi.

Članice ENOC-a so avtonomne in

  • nadzorujejo delo vladnih služb, organov in ministrstev
  • preiskujejo kompleksna vprašanja (trgovina z otroki, nasilje)
  • spodbujajo ustrezne raziskave,
  • sodelujejo pri odločitvah, ki vplivajo na pravice in blagostanje otrok.

 

Poročila Varuha na letnih srečanjih ENOC-a (European Network for Ombudspersons for Children)