Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh s sodelavci posloval v občini Zagorje ob Savi

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je danes posloval v Občini Zagorje ob Savi. Na osebni pogovor je sprejel 11 pobudnikov, ki so ocenili, da so jim kršene pravice in jim pri njihovem uveljavljanju lahko pomaga s sodelavci. O skrbi za pravice občanov se je varuh pogovoril tudi z zagorskim županom Matjažem Švaganom.

Svetina je v izjavi za medije povedal, da so pobudniki prišli iz različnih krajev, ne le iz Zagorja. Njegovi sodelavci so obravnavali predvsem vprašanja s področja urejanja prostora, nekaj jih je bilo s področja socialnih razmer, nekaj pa s področja pravosodja. Dve pritožbi, ki se nanašata na delovanje občine Zagorje ob Savi, sta varuh in župan Matjaž Švagan že vzela pod drobnogled, občina zadeve že preučuje in išče rešitve.

Varuh je obiskal tudi Osnovno šolo Slavka Gruma s prilagojenim programom, kjer se je s predstavniki šole pogovarjal predvsem o prostorski stiski, ki pesti šole s tovrstnim programom po Sloveniji. Od Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje varuh pričakuje, da se bo odzvalo na priporočila Varuha in pristopilo k reševanju omenjene problematike. Spomnil je, da so na posvetu v Portorožu posamezni strokovnjaki že nakazali možne poti za reševanje te problematike, ki jih velja upoštevati.

Direktor zagorskega zdravstvenega doma Aleš Šabeder je varuha s sodelavkami seznanil z njihovim delom ter predstavil rešitve v zvezi s pomanjkanjem pediatrov. "Nov zakon oziroma napovedana novela zakona o zdravstvenem varstvu odpira vprašanja o položaju koncesionarjev v javnem zdravstvenem zavodu. Sicer v zavodu vladata dobra energija in volja, da bi nakopičene težave v zdravstvu tudi reševali," je dejal varuh.

Župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan je ocenil, da v Zagorju ob Savi kot lokalni skupnosti vlada pozitivna energija in da so občina z veliko uspehi. Delovanje občine na področju skrbi za najranljivejše je izpostavil kot vzorčni primer dobre prakse v slovenskem prostoru. Dejal je, da se z občani Zagorja pogovarja, jih posluša in če le lahko, tudi pomaga.

Varuh Peter Svetina je ob tokratnem poslovanju odprl tudi 4 nove kotičke, in sicer v Zagorju, Hrastniku, Šmartnem pri Litiji in Litiji.

Natisni: