Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh pozdravlja sprejetje Direktive EU o skrbnem pregledu v podjetjih glede trajnosti

Varuh človekovih pravic pozdravlja sprejetje Direktive o skrbnem pregledu v podjetjih glede trajnostnosti (Direktiva CSDD). Po več letih pogajanj na ravni Evropske unije je prejšnji teden, 24. maja 2024, Svet Evropske unije končno potrdil direktivo, ki jo je pred tem že sprejel Evropski parlament. Ta bo od velikih podjetij zahtevala skrben pregled spoštovanja standardov človekovih pravic in varstva okolja pri njihovih dejavnostih, poleg njih pa tudi pri podizvajalcih in dobaviteljih. V poslovnih praksah se namreč prepogosto dogaja, da so vprašanja spoštovanja človekovih pravic in zaščite okolja prezrta.

»Sprejetje direktive pomeni pomemben korak k večjemu spoštovanju človekovih pravic in okolja s strani podjetij, ki delujejo v Evropi. Čeprav se direktiva nanaša le na večja podjetja, ima sprejetje novega pravnega okvirja vpliv tudi na druga podjetja v njihovih dobavnih verigah, tako na območju EU kot tudi širše. Države članice imajo dve leti časa, da jo prenesejo v svojo nacionalno zakonodajo. Pristojne zato pozivam, naj se čim prej lotijo priprave zakonodaje in v pripravo vključijo tudi predstavnike gospodarstva ter civilne družbe. Spoštovanje in varovanje človekovih pravic in okolja namreč ni zgolj obveza države, temveč tudi odgovornost gospodarstva,« poudarja varuh Peter Svetina.

Dodaja še, da je nujno obravnavati tudi preostala vprašanja, ki se nanašajo na družbeno odgovorno in trajnostno naravnano gospodarstvo. Institucija Varuha zato daje priporočilo, naj se spremljanje in koordinacija izvajanja Nacionalnega akcijskega načrta za spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu prenese z Ministrstva za zunanje in evropske zadeve na Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

Natisni: