Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja pozitivno presenečena nad stanjem socialnih pravic v Idriji

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je s sodelavci v sredo, 6. 11. 2013, poslovala v Idriji. Pogovarjala se je z osmimi ljudmi, pred pogovori pa se je srečala še z direktorico občinske uprave Mojca Remškar Planinc.

Zvečer je v prostorih knjižnice sodelovala na drugem Večeru z Varuhom, ki je skozi gledališče zatoranih namenjen spoznavanju pravic iz Listine EU o temeljnih človekovih pravicah.

Varuhinja je po pogovorih s pobudniki svoje ugotivtve na kratko predstavila na novinarski konferenci v občinskih prostorh.

Zvočni posnetek novinarske konference (MP3)

Med drugim je povedala, da je bila tokrat priča predvsem osebnim zgodbam, ni pa bilo primerov kršenja socialnih pravic. Doslej je varuhinja na poslovanjih sprejela 258 pobudnikov oziroma 113 več kot lani, pri večini poslovanj pa se srečuje s socialnimi stiskami.

Bila je pozitivno presenečena, saj je poslovala v občini z najnižjo brezposelnostjo, kar je pohvalila. Vsi pobudniki, ki so prišli na pogovore z njo, so bili materialno preskrbljeni, občina ima zgledno urejen stanovanjski fond, ne pozna deložacij, je povedala. Pobudniki so jo opozorili na primer poplavljenega bivališča in na težko življenje ostarelega kmeta ter na krivice, ki jih je povzročil nov pokojninski zakon. Obljubila je, da bo skušala s sodelavci pomagati, med drugim bo skušala ljudem, ki ne zmorejo sami na sodne poti, zagotovili več brezplačne odvetniške pomoči.

Natisni: