Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja neformalno s predstavniki sedme sile

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik se je s svojimi najožjimi sodelavci in namestniki srečala z novinarji. V petek, 22. 2. 2013, ob 10. uri bo posle predala novi varuhinji Vlasti Nussdorfer, ki so jo poslanci državnega zbora izvolil 1. februarja.

Varuhinja je na neformalnem srečanju razgrnila nekaj osrednjih vsebin s katerimi se je ukvarjala šest let. Izpostavila je poslovanje zunaj sedeža, sodelovanje s civilno družbo, (ne)odzivnost institucij, problematiko sovražnega govora, sodelovanje Varuha v mednarodnem prostoru, opravljeno delo na področju otrokovih pravic in romskih vprašanj.

Med drugim je povedala tudi, da je Varuh v letu 2012 prejel 3353 pobud, kar je največ v posameznem letu od začetkov delovanja institucije.

Spomnila je še, da je o revščini govorila že leta 2008 in da bi bil danes spopad z njo lažji, če bi država resno vzela njena opozorila. Prav tako je že v letu 2009 postavila vprašanje, ali je Slovenija še pravna in socialna država, leto zatem pa opozarjala, da je nadzor v Sloveniji slab, neučinkovit, da ne deluje ali pa je, kot je dodala danes, skorumpiran.

Varuhinja je v okviru sodelovanja Slovenije v mednarodnem prostoru še opozorila, da se je 19. januarja iztekel rok za pripravo odgovora Evropskemu odboru za preprečevanja mučenja in nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja (CPT). Varuhinja je pristojne organe in vlado pozvala k ukrepanju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natisni: