Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Inštruktorji v zaporih in prevzgojnih domovih imajo po novem status pooblaščene uradne osebe po ZIKS

Varuh človekovih pravic RS (Varuh) je prejel dve pobudi, iz katerih je izhajala problematika upokojevanja inštruktorjev v Zavodih za prestajanje kazni zapora in Prevzgojnem domu, ki na podlagi 214. člena Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij (ZIKS-1) nimajo statusa pooblaščene uradne osebe. Po 230. členu ZIKS-1 pa zanje veljajo določbe poglavja ZIKS-1, ki se nanašajo na pooblaščene uradne osebe. Pobudnika sta navajala, da inštruktorji večino delovnega časa svoja dela in naloge opravljajo neposredno z obsojenci, zato bi morali biti v vseh svojih pravicah, vključno s pravico do ugodnejšega upokojevanja na podlagi 399. člena Zakona o invalidskem in pokojninskem zavarovanju (ZPIZ-2), izenačeni z delavci, ki imajo status pooblaščene uradne osebe in so taksativno našteti v 214. členu ZIKS-1 ter se kot taki lahko upokojijo pod ugodnejšimi pogoji na podlagi 399. člena ZPIZ-2. Sindikat državnih organov Slovenije se je s predlogom, da se ustrezno uredi status inštruktorjev, tudi že obrnil tako na Upravo RS za izvrševanje kazenskih sankcij (UIKS)kot tudi na Ministrstvo za pravosodje (MP).

ZIKS-1 v 214. členu določa, da so pooblaščene uradne osebe delavci pravosodne varnostne policije (pravosodni policisti), ki opravljajo naloge varovanja in nadzora, strokovni delavci, generalni direktor in njegov namestnik, delavci uprave, ki opravljajo nadzor, direktorji zavodov in njihovi namestniki, vodje oddelkov obsojencev, vodje dislociranih oddelkov zavodov in njihovi namestniki ter direktor prevzgojnega doma in njegov namestnik. V pravilniku o sistemizaciji delovnih mest se določi tista delovna mesta, na katerih delajo pooblaščene uradne osebe. V skladu s tem členom inštruktorji UIKS ne sodijo med pooblaščene uradne osebe, kar izhaja tudi iz Akta o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest v UIKS in njegove priloge, saj je med posebnostmi njihovih delovnih mest določena le stalnost in obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje, ni pa določenega statusa pooblaščene uradne osebe. 230. člen ZIKS-1 sicer navaja, da določbe tega poglavja, ki se nanašajo na pooblaščene uradne osebe, veljajo tudi za druge delavce, za katere je tako določeno v pravilniku o sistemizaciji. V Aktu o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest v UIKS pa je določeno, da so delovna mesta, na katerih imajo javni uslužbenci pravice na podlagi 230. člena ZIKS-1, prikazana v sistemizaciji delovnih mest z oznako »stalnost«, kar pomeni, da inštruktorjem, ki imajo med posebnostmi delovnih mest določeno stalnost, pripadajo vse pravice, ki so določene za pooblaščene uradne osebe v tem poglavju zakona. Vendar pa v tem poglavju zakona ni določil o upokojevanju pooblaščenih uradnih oseb, kar pomeni, da glede tega izenačitve med pooblaščenimi uradnimi osebami in drugimi delovnimi mesti, ki so v pravicah, kot je dodatek za stalnost, pravica do odpravnine v primeru uveljavitve pravice do starostne ali invalidske pokojnine, pravica ožjih svojcev do enkratne denarne pomoči v primeru smrti pooblaščene uradne osebe, izenačene s pooblaščenimi uradnimi osebami, v trenutno veljavnem zakonu ni. ZIKS-1 vsebuje določila o upokojevanju pooblaščenih uradnih oseb v 260. členu, ki spada med prehodne in končne določbe in ne med določbe poglavja, ki govori o pooblaščenih uradnih osebah.

V zvezi z obravnavo pobud smo opravili poizvedbo pri MP in UIKS. Zanimalo nas je stališče do ureditve statusa inštruktorjev, kot ga predlagajo pobudniki in sindikat. Iz prejetih pojasnil UIKS, ki smo jih prejeli v začetku julija 2015, je izhajalo, da trenutno veljavna zakonodaja inštruktorjem UIKS ne daje podlage za upokojevanje pod ugodnejšimi pogoji. Ker pa ti res večino delovnega časa, tako kot pravosodni policisti, delajo z zaprtimi osebami, so za rešitev nastale situacije predlagali dopolnitev določbe 214. člena ZIKS-1, ki natančno definira krog pooblaščenih uradnih oseb tako, da bodo mednje uvrščeni tudi inštruktorji UIKS.

Novela ZIKS-1 (ZIKS1-F) je bila nato res sprejeta (Uradni list RS, 54/2015) in je tudi že začela veljati. Tako se po novem tudi inštruktorji UIKS lahko upokojujejo pod ugodnejšimi pogoji. Na podlagi navedenega smo pobudi Varuhu ocenili kot utemeljeni. Ministrstvo za pravosodje je s tem, ko je pripravilo dopolnitev 214. člena ZIKS-1 in je bila le-ta v zakonodajnem postopku tudi sprejeta, odpravilo neenakost pri ugodnejšem upokojevanju med inštruktorji in pravosodnimi policisti, ki oboji večino delovnega časa delajo z zaprtimi osebami. 4.3-15/2015 in 4.3-19/2015

 

Natisni: