Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Kratek vodič za civilno družbo: Kako napisati prispevek za Univerzalni periodični pregled

Dvorana Sveta za človekove pravice

V Centru za človekove pravice pri Varuhu smo pripravili kratko informacijo, kako lahko civilna družba s svojimi prispevki o stanju človekovih pravic v Sloveniji sodeluje v postopku Univerzalnega periodičnega pregleda. 

Univerzalni periodični pregled (UPP), v angleščini Univerzal periodic review (UPR), je postopek, s katerim Svet Združenih narodov za človekove pravice spremlja in izboljšuje stanje človekovih pravic v vseh državah po svetu.

KAKO POTEKA?

Vsaka država vsake štiri leta in pol poroča drugim državam o stanju človekovih pravic v svoji državi. Trenutno poteka četrti cikel UPP. Slovenija bo ponovno pregledana v okviru 48. seje UPP delovne skupine, ki bo potekala januarja in februarja 2025.

Na „preglednem“ sestanku skupina držav preuči informacije o stanju človekovih pravic v „državi v pregledu“, pri čemer upošteva informacije, ki jih je posredovala država sama, in informacije civilne družbe in institucij za varstvo človekovih pravic. Države nato državi v pregledu podajo priporočila za izboljšanje človekovih pravic. Te država lahko sprejme, ali pa jih le vzame na znanje. Sprejeta priporočila naj bi država uresničila do naslednjega pregleda.

Pregled temelji na treh osnovnih dokumentih:

  • Nacionalnem poročilu pregledovane države
  • Zbirki informacij Združenih narodov (ZN) (ki vsebuje informacije iz poročil organov, pristojnih za mednarodne pogodbe, posebnih postopkov ter prispevkov državnih skupin ZN in subjektov ZN)
  • Povzetku prispevkov zainteresiranih strani

Povzetek prispevkov zainteresiranih strani pripravi Visoki komisariat ZN za človekove pravice (OHCHR) na podlagi informacij iz prispevkov nacionalnih institucij za človekove pravice, organizacij civilne družbe in regionalnih mehanizmov za človekove pravice.

Poročila in prispevki pregledov Slovenije v preteklih ciklih UPP so dostopni na: www.ohchr.org/en/hr-bodies/upr/si-index.

Civilna družba ima osrednjo vlogo v postopku splošnega rednega pregleda, saj zagotavlja neodvisne informacije o državi, ki jo pregleduje, ozavešča o vprašanjih človekovih pravic in spremlja napredek države pri izboljšanju stanja človekovih pravic v državi. Sodeluje lahko v različnih fazah postopka, v nadaljevanju pa podajamo informacijo, kako lahko sodeluje s predložitvijo svojega prispevka, tako imenovanega Stakeholders’ Submission – prispevka zainteresiranih strani.

 

ROK ZA VLOŽITEV IN DOLŽINA PRISPEVKA

Rok za oddajo prispevka za civilno družbo in nacionalne institucije za človekove pravice je 16. julij 2024.

Dolžina:Posamezen prispevek ne sme biti daljši od 2815 besed. Skupni prispevek več organizacij ne sme presegati 5630 besed.

 

VSEBINA PRISPEVKA

Prispevki morajo vsebovati verodostojne in zanesljive informacije o stanju človekovih pravic v državi, poudariti glavne problematike človekovih pravic, najboljše prakse in priporočila v zvezi z njimi.

Nanašati se morajo na obdobje od zadnjega pregleda, torej po letu 2019.

Ni nujno, da v prispevku zajamete celoten pregled stanja človekovih pravic v državi, osredotočite se lahko tudi le na eno ali več področij, kjer skozi svoje delo zaznavate pomanjkljivosti.

V prispevku lahko predlagate tudi konkretna priporočila ter po potrebi ponovite prejšnja priporočila. Priporočila naj bodo specifična, merljiva, dosegljiva, usmerjena v rezultate in časovno omejena (tako imenovana SMART priporočila) ter povezana z vsebinami vašega prispevka.

Zainteresirane strani se spodbuja, naj vključijo tudi informacije o izvajanju priporočil, ki jih je država dobila v prejšnjih  ciklih, zlasti v tretjem ciklu (kliknite za priporočila). Pri sklicevanju na izvajanje priporočil iz prejšnjih ciklov se spodbuja jasna opredelitev vsakega priporočila (številka odstavka, številka priporočila in država priporočila). V zvezi z neuresničenimi ali delno uresničenimi priporočili lahko prispevki poudarijo tudi razpoložljive informacije o obstoječih izzivih.

V prispevkih je treba dati prednost informacijam iz prve roke ter lastnim stališčem, ugotovitvam in sklepom.

Na informacije iz druge roke se sklicujte in jih navajajte v opombah ter jih vključuje le po potrebi.

Predlagano je, naj se v prispevkih ne navajajo informacije, pripisane organom/agencijam in/ali mehanizmom Združenih narodov, na primer glede ratifikacij pogodb ali sklepnih ugotovitev in priporočil pogodbenih organov za človekove pravice in/ali posebnih postopkov Sveta za človekove pravice ali poročil organov/agencij ZN, saj se pričakuje, da bodo slednje vključene že v Zbirko informacij ZN, ki jo bo pripravil Visoki komisariat ZN za človekove pravice (OHCHR).

Sklicevanje na posamezne primere v prispevku je mogoče le, če s tem ne bosta ogrožena varnost in blaginja vseh zadevnih posameznikov, s soglasjem ali če je primer že predhodno objavljen. UPP ne zagotavlja zaupnosti. Prispevki bodo v prvotni obliki javno objavljeni na spletnih straneh OHCHR - UPP držav, vključno z imenom zainteresirane strani, ki jih je predložila.

FORMAT IN NAČIN ODDAJE PRISPEVKA

Prispevki ne smejo vsebovati žaljivega jezika, upoštevati morajo omejitve števila besed ter biti predloženi v določenem roku in v zahtevani obliki.

Za boljše razumevanje razmer se lahko kot referenco priloži dodatno dokumentacijo (maksimalno deset prilog). Naslovna stran, končne opombe in priloge se ne štejejo v omejitev števila besed.

Priporočeno je, da se vse pomembne informacije vključijo že v sam prispevek.

Na naslovni strani prispevka mora biti jasno navedena organizacija oziroma organizacije, ki se podpisujejo pod prispevek (ime, logotip, spletna stran, elektronski in poštni naslov itd.). Prispevek naj vsebuje tudi kratek odstavek z opisom glavnih dejavnosti organizacije/koalicije. To se ne šteje v omejitev števila besed.

Zaradi lažjega sklicevanja morajo biti odstavki in strani vedno oštevilčeni.

Jezik: pisne prispevke je treba predložiti v enem od uradnih jezikov ZN, po možnosti v angleščini, francoščini ali španščini. 

Prispevek je možno predložiti samo v obliki Wordovega dokumenta, priloge pa so lahko tudi v drugih oblikah, na primer PDF.

Prispevek je treba poslati preko spletnega registracijskega sistema za pisne prispevke za dokumentacijo UPR (“On-line UPR Submissions Registration System"), ki je na voljo na naslednji povezavi: https://uprdoc.ohchr.org. Tehnična navodila so na voljo na naslednji povezavi: https://www.ohchr.org/en/hrbodies/upr/pages/ngosnhris.aspx. Vse sodelujoče organizacije - nacionalne in mednarodne, posamezne organizacije ali koalicije organizacij - morajo odpreti organizacijski profil v sistemu. Priloge k prispevku je treba predložiti in naložiti ločeno od poročila ter jih jasno označiti.

V primeru težav ali vprašanj lahko kontaktirate:

  1. UPR Submissions Helpdesk: ohchr-uprsubmissions@un.org
  1. OHCHR National Institutions, Regional Mechanisms and Civil Society: 

Za civilno družbo: ohchr-civilsociety@un.org

Za več informacij o tej fazi postopka UPP ali naslednjih se lahko obrnete na Svetovalko Centra za človekove pravice pri Varuhu človekovih pravic Jernejo Turin (jerneja.turin(at)varuh-rs.si) ali pobrskate po spodnjih povezavah (ki so bile temelj tudi za zgornje informacije):

  • Civil society technical guidelines for stakeholders’ submissions for the 4th cycle

 

 

Natisni: