Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Namestnik varuha človekovih pravic: "Za zmanjšanje nasilja je treba krepiti kuturo strpnosti."

Namestnik varuha človekovih pravic dr. Jože Ruparčič je danes na Komisiji DZ za peticije in človekove pravice, kje so obravnavali primer nasilja v OŠ Brežice, poudaril, da Varuh človekovih pravic odločno obsoja vse oblike nasilja in opozarja, da je treba imeti do vseh oblik nasilja ničelno toleranco. "Dogodek v Brežicah vsekakor zahteva skrben in odgovoren premislek, kako v prihodnje tovrstne dogodke preprečiti in za učence in učenke ustvariti varno in spoštljivo okolje ter jih zaščititi pred nasiljem. Nasilje v nobeni obliki ni sprejemljivo, nasilna dejanja imajo lahko resne posledice za zdravje in razvoj otrok in mladostnikov," je dejal.

Varuh žal ugotavlja, da nasilje med mladimi narašča, kar v številnih šolah v Sloveniji postaja velik in resen problem, in nikakor ni vezano le na predstavnike Romske skupnosti, zato je nujno treba rešitve iskati v tej smeri. Predvsem na Dolenjskem pa se vse bolj kaže nujnost takojšnjega reševanja širših izzivov sobivanja romskega in večinskega prebivalstva, na kar Varuh opozarja že vrsto let. Vse strani se morajo počutiti sprejete, slišane in varne. Ob obiskih na terenu in na podlagi obravnavanih pobud zaznavamo številne težave sobivanja romskega in večinskega prebivalstva. Varuh je prepričan, da je dolžnost države in ne zgolj občin, da s pozitivnimi ukrepi omogoča varno sobivanje in hkrati ščiti tako pravice romske skupnosti in večinskega prebivalstva.

Treba je najti tudi ustrezen pristop, da bi več romskih otrok končalo vsaj osnovno šolo, saj so statistike za določene regije katastrofalne, posledice nespodbudnega okolja pa se lahko odražajo tudi v agresivnem in neprimernem vedenju romskih otrok in mladostnikov tako v šoli kot zunaj nje. Nujno je v luči sodelovanja naslavljati tudi stanovanjsko problematiko v romskih naseljih, vključno z dostopom do vode, elektrike in druge infrastrukture, saj je vse to predpogoj, ki omogoča integracijo otrok v okolje. "Brez elektrike je težko pričakovati, da se bodo otroci čez zimo, ko so dnevi kratki, učili in delali domače naloge, brez vode, da bodo urejeni in čisti hodili v šolo in tako dalje. Primere dobrega sobivanja, kot je npr. naselje Püšča v Prekmurju, bi veljalo ustrezno prenesti tudi drugam," je dejal namestnik varuha dr. Jože Ruparčič.

Poudaril je še, da imajo vsi otroci pravico do varnosti in spodbudnega okolja, zato je posebej pomembna odgovornost strokovnih delavcev šole, posebej ravnateljev, ki so dolžni zagotoviti, da noben od učencev na šoli ni izpostavljen verbalnemu ali celo fizičnemu nasilju drugih šolarjev. Varuh človekovih pravic pogosto poudarja, da je treba v šolah krepiti kulturo nenasilja in strpnosti ter otroke in mladostnike načrtno in sistematično vzgajati in učiti v duhu spoštljivega sobivanja. »Pričakujemo, da bodo pristojni izvedli podrobne analize vsakega od primerov, kjer pride do nasilja v šoli, ki se kasneje še vedno ponavlja, in razjasnili razloge, zakaj nadaljevanja nasilja ni bilo mogoče preprečiti ter uveljavili morebitne potrebne in primerne rešitve,« je še dejal namestnik varuha.

Natisni: