Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

ENOC

Varuh ministru za okolje predal poročilo za 2021

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je danes, 20. 6. 2022, na spoznavni obisk povabil obisk ministra za okolje in prostor Uroša Brežana. V prostorih institucije Varuha mu je predal letno poročilo za leto 2021. Ob tem je obžaloval, da se priporočila Varuha na področju okolja in prostora v tem poročilu ponavljajo in izrazil pričakovanje, da bodo v prihodnje vendarle uresničena.

Z ministrom sta se zgolj dotaknila nekaterih kršitev pravic, ki jih Varuh ugotavlja pri obravnavi pobud na področju okolja in prostora in se dogovorila, da jih podrobneje preučita na delovnem srečanju. Varuh je izrazil pričakovanje po odločnih premikih pri skrbi za okolje, pa tudi po vključitvi javnosti v pripravo predpisov skladno z Aarhuško konvencijo in Resolucijo o normativni dejavnosti.

Poudaril je še, da več let odgovorne na vladi in v državnem zboru poziva k sprejetju predpisov, ki bodo omogočili uresničevanje pravice do pitne vode, zapisane v ustavi. Rok za to se je sicer iztekel že maja 2018. "Pravica do pitne je vode bistvena za zagotavljanje najbolj temeljnih človekovih pravic. Nujno je, da odgovorni v zvezi z njo čim prej začnejo sprejemati najodgovornejše rešitve," je še poudaril varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Natisni:



Evropska mreža ombudsmanov za otroke (ENOC)
je bila ustanovljena leta 1997 na Norveškem.

Varuh človekovih pravic RS je član ENOC-a od leta 2002.

Cilj držav, vključenih v ENOC,
je uresničevanje vsebin Konvencije o otrokovih pravicah, osveščanje javnosti o pravicah otrok in dodatna prizadevanja za implementacijo vsebin konvencije v zakonskih ureditvah posameznih držav.

V okviru ENOC-a si članice izmenjujejo podatke, pristope, strategije in rezultate primerjalnih analiz, nudijo pa tudi pomoč posameznim uradom pri oblikovanju oziroma večanju avtonomije v odločanju in delovanju v matični državi.

Članice ENOC-a so avtonomne in

  • nadzorujejo delo vladnih služb, organov in ministrstev
  • preiskujejo kompleksna vprašanja (trgovina z otroki, nasilje)
  • spodbujajo ustrezne raziskave,
  • sodelujejo pri odločitvah, ki vplivajo na pravice in blagostanje otrok.

 

Poročila Varuha na letnih srečanjih ENOC-a (European Network for Ombudspersons for Children)