Varuh človekovih pravic

Varuh

ČP

Vključevanje slike in imena otrok v satirično rubriko

Varuh je v zvezi z objavljeno fotografijo otrok slovenskega politika v mediju na Novinarsko častno razsodišče Društva novinarjev Slovenije in Sindikata novinarjev Slovenije (v nadaljevanju NČR) podal prijavo kršitve 19. člena Kodeksa novinarjev Slovenije (v nadaljevanju Kodeks), ki v 19. točki določa, da mora biti izkazana posebna obzirnost pri zbiranju informacij, poročanju in objavi fotografij ter pri prenašanju izjav o otrocih in mladoletnih, o osebah, ki jih je doletela nesreča ali družinska tragedija, o osebah z motnjami v telesnem ali duševnem razvoju ter o drugih huje prizadetih ali bolnih osebah.

Navedena fotografija je bila objavljena v satirični rubriki Mladinamit. Narava satire, ki je po definiciji ostra in zbadljiva, praviloma ne omogoča posebne obzirnosti pri zbiranju informacij, poročanju in objavi fotografij ter pri prenašanju izjav o navedenih kategorijah oseb. Ocenili smo, da je bila z objavo fotografije povsem spregledana zaveza k posebni obzirnosti iz 19. točke Kodeksa. Sam kontekst fotografije, torej besedilo o podobnostih in razlikah med obsojenim nacističnim zločincem in slovenskim poslancem, po našem mnenju ni bila bistvena sestavina za ugotovitev kršitve kodeksa. Narava satiričnega pristopa (z vključeno ostrino in zbadljivostjo) v medijih terja, da so iz satiričnih vsebin izvzete slike ali druge informacije oziroma izjave, ki se nanašajo na posebej zaščitene kategorije oseb, ki jih navaja 19. člen kodeksa. Navedeno velja toliko bolj za osebe, ki jih je iz prispevka moč identificirati.

NČR je našemu stališču pritrdilo in ugotovilo kršitev določbe 19. člena Kodeksa, pri čemer so posebej poudarili, da pri takšnem objavljanju slike in osebnih podatkov otrok ni sprejemljivo, celo ne glede na morebitno strinjanje staršev in ne glede na okoliščine nastanka slike. (11.0-34/2011)

Natisni: