Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

ENOC

Namestnik varuhinje o pravici otrok do nenasilne družine

Namestnik varuhinje Tone Dolčič je imela predavanje o otrokovi pravici do nenasilne družine in šole iz prakse Varuha na zaključni konferenci projekta Sistemsko soočanje z nasiljem v družini za VIZ - (O)krog nasilja v družini in šoli.

Med drugim je govoril o pravici otrok do zasebnosti v javno izpostavljenih primerih kršitev njihovih pravic, o prizadevanjih Varuha za resno obravnavo nasilja nad otroki in tudi v drugih segmentih družbe.

Zaradi vse bolj perečih socialnih razmer je verjetnost širjenja nasilja večja, zato Varuh podpira vse aktivnosti, ki lahko nasilje preprečijo, tudi projekt Ne!nasilje, je še dejal namestnik in predlagal razširitev projekta na osnovne šole.

Natisni:



Evropska mreža ombudsmanov za otroke (ENOC)
je bila ustanovljena leta 1997 na Norveškem.

Varuh človekovih pravic RS je član ENOC-a od leta 2002.

Cilj držav, vključenih v ENOC,
je uresničevanje vsebin Konvencije o otrokovih pravicah, osveščanje javnosti o pravicah otrok in dodatna prizadevanja za implementacijo vsebin konvencije v zakonskih ureditvah posameznih držav.

V okviru ENOC-a si članice izmenjujejo podatke, pristope, strategije in rezultate primerjalnih analiz, nudijo pa tudi pomoč posameznim uradom pri oblikovanju oziroma večanju avtonomije v odločanju in delovanju v matični državi.

Članice ENOC-a so avtonomne in

  • nadzorujejo delo vladnih služb, organov in ministrstev
  • preiskujejo kompleksna vprašanja (trgovina z otroki, nasilje)
  • spodbujajo ustrezne raziskave,
  • sodelujejo pri odločitvah, ki vplivajo na pravice in blagostanje otrok.

 

Poročila Varuha na letnih srečanjih ENOC-a (European Network for Ombudspersons for Children)