Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Še vedno zamude tudi pri odločanju o pravicah po Zakonu o socialnem vključevanju invalidov

Kršitelj: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
Kršitev: 03. člen ZVarCP - Načelo dobrega upravljanja
Invalid na vozičku

Varuh ugotavlja, da še vedno prihaja do zamud pri odločanju o pritožbah zoper odločbe o pravicah po Zakonu o socialnem vključevanju invalidov. Pobudnik, ki se je v zvezi s tem obrnil na Varuha, je namreč na odločitev čakal več kot eno leto, na ministrstvu pa je v reševanju še več drugih pritožb, pri katerih je rok za odločitev že potekel.

***

Na Varuha človekovih pravic (Varuh) se je obrnil pobudnik, ki se je pritožil zoper odločbo o priznanju statusa invalida po Zakonu o socialnem vključevanju invalidov (ZSVI) in po letu dni še ni prejel odločitve o svoji pritožbi.

Varuh je pri Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) opravil poizvedbo o časovnih okoliščinah odločanja o pobudnikovi pritožbi, MDDSZ pa je takoj za tem, ko je prejelo poizvedbo Varuha, o pritožbi tudi odločilo.

Pri tem je MDDSZ na zaprosilo Varuha pojasnilo, da trenutni zaostanek pri reševanju pritožb za pravice po ZSVI znaša enajst mesecev, da je v reševanju 24 pritožb, katerih rok za odločitev je že potekel, in da se trenutno (pojasnilo MDDSZ je Varuh prejel 12. 6. 2024) rešujejo pritožbe, ki so dospele julija 2023. MDDSZ je sporočilo še, da izvaja ukrepe za odpravo zaostankov, Varuh pa pričakuje, da bodo ti ukrepi uspešni in učinkoviti. 9.2-7/2024

Natisni: