Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Vzpostavitev regionalne mreže Državnih preventivnih mehanizmov JugovzhodnE Evropo (SEE NPM Network)

Državni preventivni mehanizmi (DPM) tako imenovane Jugovzhodne Evrope (SEE) so 26. marca 2013 v Beogradu vzpostavili mrežo, da bi okrepili sodelovanje, izmenjavali izkušnnje in izvajali druge skupne dejavnosti za doseganje najučinkovitejšega izpolnjevanja mandata DPM, določenega v izbirnem protokolu h Konvenciji proti mučenju in drugim krutemu, nečloveškemu ali poniževalnemu ravnanju ali kaznovanju (OPCAT) v regiji.

Ob tej priložnosti so predstavniki DPM Albanije, Hrvaške, Makedonije, Črne gore, Slovenije in Srbije (ob prisotnosti in dogovoru tudi enega od varuhov človekovih pravic iz Bosne in Hercegovine) sprejeli Deklaracijo o sodelovanju, opredelili začetne cilje in izvolili predsednika. To je za obdobje enega leta postal namestnik varuha Ivan Šelih.

Sestanka so se udeležili tudi predstavniki Sveta Evrope (SE), pododbora za preprečevanje mučenja in drugih surovih, nečloveških ali poniževalnih ravnanj ali kaznovanja odbora proti mučenju (SPT), združenja za preprečevanje mučenja (APT), Evropske komisije, Evropskega odbora za preprečevanje mučenja (CPT), Urada Visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice (OHCHR), Pokrajinskega varuha človekovih pravic Avtonomne pokrajine Vojvodine, različnih nevladnih organizacij in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki je srečanje soorganizirala skupaj z varuhom človekovih pravic Republike Srbije.

Razvoj, ki je sledil, je bil obetaven in je nakazoval plodno prihodnost mreže NPM SEE. Posebej velja omeniti dejavnosti v zvezi z ustanovitvijo delovne skupine za pravno in zdravstveno področje.

Številne začetne priložnosti za nadgradnjo spodbudnih začetkov mreže so bile nadgrajene tudi s predlogom Sveta Evrope, ki je predlagal (1) da bo finančno podprl srečanje v okviru regionalnega projekta Sveta Evrope in Evropske unije za zaščito pravic manjšin v jugovzhodni Evropi in o vprašanju možne etnične diskriminacije na krajih z omejitvijo svobode gibanja, (2) da bo finančno podprl srečanje mreže o pogojih pridržanja ilegalnih migrantov v regiji in (3) da bo povabil posamezne člane mreže, da sodelujejo pri delu Sveta Evrope v Ruski federaciji, kjer bi v okviru tako imenovanega projekta javnih nadzornih odborov (PMC) približno 750 izbranim ruskim državljanom in članom nevladnih organizacij na tem širokem ozemlju države pomagali pri izvajanju preventivnega spremljanja krajev odvzema prostosti.

In nenazadnje, kmalu po sprejetju deklaracije je bila medsebojna podpora pogodbenic kmalu preizkušena, saj je Urad hrvaškega varuha človekovih pravic poiskal podporo pri drugih članih mreže, tako da je naslovil vprašalnik o prenašanju izven NPM in morebitnih drugih nalog, v upanju, da bodo povratne informacije uporabile kot podporni argument k njegovi prošnji za najem dodatnega osebja.

Oktobra 2013 je avstrijski VOLKSANWALTSCHAFT vložil prošnjo za sodelovanje v mreži SEM NPM, o kateri so nato razpravljali na 1. sestanku Medicinske skupine mreže SEM NPM, ki je bila 24. in 25. oktobra 2013 v Beogradu, in soglasno sprejela odločitev ( ob upoštevanju člena 5 Izjave o sodelovanju) je bil sprejet NPM Avstrija v članstvo v mreži.

26. in 27. maja je potekalo še eno mrežno srečanje, tokrat v Ljubljani. Sodelovali so predstavniki iz Makedonije, Črne gore, Hrvaške, Slovenije, Avstrije, Srbije in (do takrat še nečlanic) Bolgarije, pa tudi Madžarske. Tema razprav se je večinoma vrtela okoli letnih poročil o NPM. Po predhodni prošnji varuha človekovih pravic Republike Bolgarije za priključitev v mrežo NPM SEE je bila sprejeta soglasna odločitev o sprejemu bolgarskega NPM v omrežje, ki je članstvo povečalo za še enega člana.

Kmalu po sprejetju deklaracije je bila medsebojna podpora pogodbenic na preizkušnji. Urad hrvaškega ombudsmana (Pučki pravobranitelj) je na članice mreže naslovil vprašalnik o izvajanju nalog v vlogi DPM-ja in morebitnih drugih nalog, ki so povezane z izvajanjem danih pooblastil. Povratne informacije je želel uporabiti kot argument za okrepitev svojih vrst.

Oktobra 2013 se je mreži želel pridružiti tudi avstrijski ombudsman (Volksanwaltschaft) in vložil prošnjo za sodelovanje. O njej so članice razpravljale na 1. sestanku Medicinske skupine mreže SEM NPM, ki je bila 24. in 25. oktobra 2013 v Beogradu, in ob upoštevanju člena 5 Izjave o sodelovanju soglasno sprejela odločitev, da lahko DPM Avstrije postane član mreže.

26. in 27. maja je potekalo še eno srečanje mreže, tokrat v Ljubljani. Sodelovali so predstavniki iz Makedonije, Črne gore, Hrvaške, Slovenije, Avstrije, Srbije in (do takrat še nečlanic) Bolgarije, pa tudi Madžarske. Razpravljali so o letnih poročil o DPM-jev. Obravnavali so tudi prošnjo varuha človekovih pravic Republike Bolgarije za priključitev v mrežo NPM SEE, ki je bila sprejeta soglasna.

Natisni: