Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Posteljne stenice - za vlado očitno nerešljiv primer

Varuh je ob obravnavi pobude ugotovil, da ni pravne podlage, ki bi omogočala ukrepanje katere izmed inšpekcij v primeru množičnega pojava posteljnih stenic. Na problematiko smo opozorili Vlado RS in terjali takojšnje ukrepanje, vendar ta k reševanju ni pristopila. S tem pa sta ogrožena zdravje in dostojanstvo ljudi.

Varuh človekovih pravic RS (Varuh) že od leta 2016 obravnava pobudo stanovalcev nekdanjega hotela Lipa v Ljubljani zaradi nevzdržnih higienskih razmer oziroma neobvladljive razmnožitve posteljnih stenic v stavbi. O problematiki smo že pisali 4. 10. 2017Navedli smo, da smo v okviru obravnave pobude opravili poizvedbe pri Zdravstvenem inšpektoratu RS (ZIRS), Inšpektoratu RS za okolje in prostor (IRSOP) in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), na podlagi prejetih odgovorov pa ugotovili, da v navedenem primeru ni pravne podlage, ki bi terjala ukrepanje katere izmed inšpekcij.

V tem zaznavamo pomanjkljivost obstoječe ureditve, saj čeprav stenice niso klasificirane kot prenašalke povzročiteljev nalezljivih bolezni, za prizadete stanovalce pomenijo zelo velik problem in stisko, dezinsekcija pa ni učinkovita, če ni opravljena v vseh enotah hkrati in po potrebi tudi večkrat. Težava se pojavi predvsem v stavbah, kot je izpostavljena, kjer v večini bivajo socialno ogrožene osebe oziroma osebe, ki za dezinsekcijo niso zainteresirane. Pri tem velja poudariti, da se te žuželke širijo precej hitro. Ker so bili odgovori inšpektoratov vsebinsko enaki, in sicer da niso pristojni za ukrepanje, smo s problematiko seznaniti tudi Inšpekcijski svet (IS), kot koordinatorja dela inšpekcij, vendar tudi to ni rešilo problema.

Glede na vse navedeno smo s problematiko seznanili Vlado RS in predlagali, da jo prouči in v čim krajšem času uvede postopke za sprejetje ustrezne pravne podlage, ki bo v javnem interesu omogočala sprejetje ukrepov za zaščito pred posteljnimi stenicami. Vlada RS nam je odgovorila, da gre za kompleksno zadevo, ki terja uskladitev med več resorji, zato je pričakovati, da sprememb zakonodaje ni mogoče pripraviti prej kot v prvi polovici leta 2018.

Ker Varuh meni, da gre za pojav, ki lahko v kratkem času povzroči tudi večje posledice na življenje in zdravje ljudi in je vsako odlaganje v prihodnost lahko ključno, smo Vladi RS večkrat predlagali, naj glede na razsežnost problematike čim prej pristopi k pripravi sprememb področne zakonodaje, saj je težava izjemno kritična in terja takojšnje ukrepanje, o čemer so nas pobudniki znova obvestili.

Čeprav na problematiko opozarjamo že dalj časa, nas Vlada RS o morebitnih aktivnostih za sistemsko ureditev ukrepov za zaščito pred posteljnimi stenicami do sredine aprila 2018 ni seznanila. Pobudniki pa nas seznanjajo, da kljub izvedenim dezinsekcijam v številnih enotah problematika ni rešena, ampak je kljub temu izjemno kritična, saj se stenice širijo iz enot, kjer dezinsekcija ni bila izvedena, in se pobudniki tako vrtijo v začaranem krogu. Zaradi tega so najbolj ogroženi otroci, ki jim, kot navajajo, številni ugrizi stenic onemogočajo normalen nočni počitek, zato pa se čedalje težje zberejo tudi podnevi, npr. v šoli. Ob tem je lahko zaradi neprimernih bivanjskih razmer ogroženo njihovo zdravje.

Glede na vse navedeno in ker gre za problematiko, ki se po navedbah pobudnikov pojavlja v čedalje več stavbah po Ljubljani, pričakujemo, da bo Vlada RS nemudoma pristopila k uresničevanju našega predloga. Nad njeno dosedanjo ignoranco je Varuh zgrožen. 20.0-2/2018

Natisni: